Categorieën
Algemeen

Een nieuwe lente en een nieuwe blog

Met dit bericht start ik mijn nieuwe blog. Daarin wil ik voornamelijk delen wat me opvalt in mijn leven, en welke gedachten ik daarover heb. Het kan gaan over de onderwerpen die me professioneel bezighouden. Maar het kan ook gaan over mijn andere interesses: schaken, muziek, reizen, filosofie en wandelen.

Het motto van de blog is Festina Lente (Haast u langzaam). Die klassieke spreuk is een oproep tot bezinning. Reflecteren op wat je doet, op wat je beleeft en op wat je om je heen ziet is in deze vluchtige en vloeibare wereld geen populaire bezigheid. Maar reflecteren: het nadenken over wat tot je komt en over wat je zelf doet, is naar mijn overtuiging de beste en snelste weg om te komen tot goede, weloverwogen en bruikbare ideeën, standpunten en overtuigingen.

Er zijn in de westerse intellectuele traditie grofweg twee manieren om te reflecteren. De eerste manier is individueel gericht: zelf analyseren en redeneringen opbouwen. De tweede is collectief gericht: in dialoog gedachten uit wisselen. De eerste is de weg van Aristoteles. De tweede is de weg van Plato.

Ik ga uit van een pragmatische, functionalistische visie op denken en doen. Volgens mij kunnen beide uitstekend werken. Ze vullen elkaar aan. Dus wandel ik geregeld in afzondering (ook heel veilig in deze tijd van het coronavirus) en wissel ik geregeld gedachten uit met vrienden en collega’s. Wellicht vinden de resultaat van beide methoden hun weerslag in deze blog.

Een blog ontwikkelt zich vanzelf, of het blijft een leuk idee dat niet zal doorzetten. Hopelijk zal het mensen aanspreken en vooral: aanzetten tot nadenken en doen.

De directe aanleiding voor dit blog is mijn voornemen om niet meer in vakbladen over informatiebeheer te publiceren. Toch kom ik genoeg interessants tegen waarvan ik denk dat het meer aandacht verdient.

Laten we zien waar dit toe leidt. Misschien herinneren we ons later wat we vandaag gezegd en geschreven hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.